Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Puzzle:
Un vis dublu, de vară de Gabriel Chifu

Oare căldura excesivă să fie de vină? Într-una din nopțile trecute somnul meu a fost agitat și întrerupt: am avut un vis dublu, din care m-am trezit alertat, și prima oară, și a doua oară.
Se făcea, la început, că de pe scena publică a literaturii române se retrăseseră marii critici, de reputație, a căror valoare fusese demonstrată și verificată în timp, prin scrierile lor. Se retrăseseră din motive de vârstă și, având o motivație nobilă, schimbul firesc de generații, lăsaseră locul celor tineri, celor foarte tineri, în care investiseră încredere, speranță, iar pe unii îi creditaseră integral, fără să ceară în schimb nicio garanție. Numai că aceștia, văzându-se brusc înscăunați la cârma literelor românești, uitaseră că prezența lor în poziția aceea înaltă era doar un dar pe care-l primiseră (cu alte cuvinte, uitaseră că ajunseseră acolo nu atât prin forțe proprii, cât pe credit, pe creditul acordat de generațiile anterioare). Uitaseră și au început să exercite puterea într-un mod din ce în ce mai nedumeritor: își promovau zgomotos, părtinitor prietenii literari sau colegii de promoție, neținând cont că, totdeauna, în judecarea cărților e nevoie de spirit critic și de onestitate în apreciere; arătau, nu o dată, un gust literar ciudat, dacă nu de-a dreptul strâmb, ignorând cu un aer de superioritate cărți meritorii ale unor scriitori din diferite generații și din toată geografia, care nu intrau în sfera lor de interes; se așezau – încântați de ei înșiși – în centrul universului literaturii (un univers care, de altfel, se dovedea dezolant de strâmt, căci cu ei începea și, de regulă, cu ei se și termina!). Ce mai, dădeau semne tot mai clare că le place la nebunie puterea totală, aplicată după bunul plac. Atunci, câțiva dintre criticii literari de seamă, care, cu ceva timp înainte, puseseră armele în cui crezând că retragerea lor e fără întoarcere, văzând ce nefăcute fac tinerii lor urmași, văzând cum țin aceștia în mână globul de cristal al literaturii române și-l rostogolesc de colo-colo, fără pic de grijă, fără să le pese câtuși de puțin că l-ar putea sparge, s-au reunit de urgență întrun conclav și au hotărât, cumva în disperare de cauză, să se întoarcă pe terenul de joc, pe câmpul de luptă. Atunci m-am trezit și nu știu ce s-a întâmplat mai departe.
Am adormit iar cu greu, târziu, iar visul meu a continuat într-o configurare schimbată, parcă și mai neliniștitor. Acum se făcea că scena politică și țara întreagă fuseseră acaparate de niște persoane fără legitimitate. Acestea, deși în chip evident prea puțin educate, se erijau în deținătorii adevărului și dictau elitelor codul binelui și al frumosului, ambele deformate până la stâlcire. Ei erau la marginea legii sau în afara ei, dar făceau legile, evident în favoarea lor, iar neorânduiala devenea regulă pe care toți ceilalți erau siliți s-o respecte. Sistemul lor de putere era însă foarte bine pus la punct (în această privință aveau talent sau poate chiar o fărâmă de geniu) și, pe căi care simulau democrația, adică prin vot majoritar (căci se promovaseră în vârful piramidei ei între ei, cu toții inși din același aluat lăuntric), așadar, cu ajutorul instrumentului numit vot, ei eliminau pe oricine încerca să semnaleze devierile de la normalitate, abuzurile. Mașinăria părea să funcționeze fără greș și încet-încet universul se transforma într-o lume răsturnată, în care toate valorile cunoscute și recunoscute erau date la o parte și înlocuite cu codul-surogat care le convenea mai marilor zilei.
Din visul acesta chiar m-am trezit speriat. Veniseră zorile, acum, vara, cum știm, zilele sunt lungi și m-am hotărât să mă scol de-a binelea, dacă mă culc iarăși cine știe ce surprize voi mai avea cu visele astea incontrolabile.
Am făcut un duș și am băut o cafea, zicându-mi liniștitor: „Bine că totul a fost doar un vis!”.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara