Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Scrisoare deschisă către lumea întreagă de Khaled Khalifa

Scriitorul Khaled Khalifa
despre genocidul din Siria

Am primit din partea scriitorului sirian Khaled Khalifa o scrisoare deschisă care face înconjurul lumii şi pe care o puteţi citi mai jos. PEN Club România, prin vocea celor aproape o sută de membri ai săi, protestează împotriva genocidului din Siria şi cere autorităţilor române să ia atitudine împotriva acestei situaţii tragice.

Magda Cârneci
preşedinte PEN România


Scrisoare deschisă către lumea întreagă

Dragi prieteni, scriitori şi jurnalişti din toată lumea, din China şi Rusia, doresc să vă informez că poporul meu este supus unui genocid.
Cu o săptămînă în urmă, forţele regimului sirian şi-au centrat atacurile asupra oraşelor rebele, în special auspra oraşelor Homs, Zabadani, suburbiile Damascului, Rastan, Madaya, Wadi Barada, Figeh, Idlib şi satele din jurul muntelor Zawiya. Săptămîna trecută, au căzut mai mult de o mie de martiri, mulţi dintre ei copii, şi sute de case au fost distruse peste locuitorii din lăuntrul lor.
Orbirea restului lumii a încurajat regimul la putere să încerce să elimine revoluţia paşnică din Siria, cu o forţă represivă nemaiîntîlnită. Sprijinul Rusiei, Chinei, Iranului şi tăcerea restului lumii în faţa crimelor comise la lumina zilei au permis ca regimul să distrugă poporul sirian în ultimele 11 luni. Dar în ultimele două săptămîni, din 2 februarie încoace, dimensiunile masacrului au devenit clare. Scena cu sute de mii de sirieni care au umplut străzile din oraşele şi satele lor în noaptea masacrului de la Khalidiya, noaptea dinspre vineri spre sîmbătă, cu oameni care îşi ridicau braţele în rugăciune şi cu ochii în lacrimi, a impresionat inimile tuturor şi a pus tragedia umanitară a Siriei în centrul atenţiei lumii.
Sentimentul nostru de orfani vine din abandonul lumii din afară care e mulţumită cu sancţiunile politice şi economice care însă nu opresc criminalii să folosească tancurile lor pline de sânge împotriva oamenilor neajutoraţi.
Poporul meu, care a înfruntat moartea cu piepturile goale şi cu cîntece, este supus în aceste zile unei campanii de „curăţare”. Oraşele siriene rebele sunt supuse unor asedii fără precedent în istoria revoluţiilor lumii, asedii care împiedică personalul medical să ajungă la răniţi, iar spitalele de campanie sunt bombardate cu sânge rece şi sunt distruse. Intrarea organizaţiilor umanitare este interzisă, liniile telefonice sunt tăiate, iar hrana şi medicamentele sunt blocate. Introducerea de pungi de sânge şi de pastile de Satamol în zonele afectate este considerată o crimă şi e pedepsită cu trimiterea în lagăre de detenţie, despre care veţi afla cîndva detalii şocante.
În istoria sa modernă, lumea poate nu a văzut încă atîta curaj şi determinare ca cele arătate de revoluţionarii sirieni în toate oraşele şi satele noastre, aşa cum lumea nu a văzut încă o asemenea tăcere, care poate fi considerată o complicitate cu exterminarea poporului meu.
Poporul meu este un popor paşnic, care iubeşte cafeaua şi muzica, pe care aş dori să le puteţi gusta într-o zi, iubeşte mirosul trandafirilor, pe care sper să-l puteţi respira într-o zi. Dacă poporul meu este expus astăzi unui genocid, atunci toată lumea e complice la vărsarea sîngelui nostru.
Nu pot să spun mai mult în aceste momente dificile, dar sper că veţi trece la acţiuni de solidaritate cu poporul meu, prin orice mijloc veşi găsi cu cale. Ştiu că actul de a scrie rămîne neajutorat şi golaş în faţa mitralierelor, tancurilor şi bombelor care distrug oraşe şi omoară civili, dar nu doresc să cred că acceptaţi să fiţi complici prin tăcere la acest genocid.

Khaled Khalifa
Damasc

Parteneri Romania literara
                 

                                   

                       

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara