Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
România la Târgul Internaţional de Carte de la Torino de Mariana Gorczyca

Desfăşurat la mijlocul lunii mai, Salonul (cum preferă italienii să numească cel mai important eveniment anual din Peninsulă dedicat cărţii) a avut o desfăşurare amplă de forţe, adunând în spaţiul de la Lingotto, cel care a găzduit sportivii Jocurilor Olimpice de iarnă din 2006, scriitori, editori, cărţi, cititori, traducători din toată lumea. La locul de onoare, în Pavilonul 3, se afla un mare stand rezervat Rusiei, invitat special la această ediţie, pe care l-am scanat curioasă pentru că anul viitor va fi rândul României (până la ora plecării mele nu se declarase încă oficial) să ocupe acel loc important din circuitul vizitatorilor. Dar nici la ediţia din acest an standul României nu a fost aşezat periferic. Amplasarea sa chiar în vecinătatea oaspetelui de onoare se datorează eforturilor organizatorilor, relaţiilor cultivate de Institutul Cultural Român, temeiniciei Mihaelei Bidilică de la ICR Veneţia şi colegilor ei, graţie marilor prieteni ai literaturii române, profesorii şi traducătorii Marco Cugno şi Bruno Mazzoni, şi, nu în ultimul rând, graţie numărului copleşitor de rezidenţi români din zona Torino, care contribuie la stimularea interesului oficialităţilor italiene pentru tot ceea ce vine din România.
Poate pentru că proza se vinde mai bine ca poezia, poate pentru că 2010 a fost considerat de voci puternice ale criticii literare un an bun pentru romanul românesc de după Revoluţie, scriitorii invitaţi au fost cu predilecţie prozatori, deşi genericul sub care s-a făcut oferta noastră a fost Letteratura romena, oggi. Gabriela Adameşteanu, Adriana Babeţi, Doina Ruşti, Cristian Teodorescu, Varujan Vosganian, Lucian Dan Teodorovici, Radu Pavel Gheo, Vasile Ernu, Adrian Chivu, Nora Iuga, Dan Lungu, Florin Lăzărescu, Florina Ilis, Adina Rosetti, Cecilia Ştefănescu, Răsvan Popescu au fost, pe rând, personaje principale fie la Sala Incubatore, fie la Standul României, fie în spaţiul generos de la Autori B. Alături de scriitorii amintiţi şi traducătorii lor: clasicii Marco Cugno şi Bruno Mazzoni şi mai tinerii lor colegi Anita N. Bernacchia, Maria Luisa Lombardo, Mauro Barindi, Sandro Teti (lista fiind mai lungă). Audienţa a fost peste aşteptări la fiecare dintre evenimentele pomenite, şi asta în condiţiile în care, în spaţiul imens al Salonului, se proiectau filme, se concerta live în Sectorul Radio RAI, se făceau lecturi agrementate de pahare pline oferite de sponsor, un brand italian cunoscut în toată lumea.
Salonul Internaţional de Carte de la Torino poate fi anul viitor un obiectiv de pelerinaj cultural pentru toţi cei interesaţi de carte, de capitala Piemontului, de segmentul românesc rezident aici. Cei peste 12.000 de români din Torino, cu diversitatea lor educaţională, cu frustrările lor, cu marea de proiecte comune dar şi de dezbinări aduse din patrie sunt deja subiect epic dar şi de studii de caz în teze de doctorat din domeniul sociologiei. Nicăieri în desele şi variatele mele călătorii europene nu am auzit atât de mult vorbită limba română ca aici, la picioarele Alpilor.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

                       

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara