Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

tabela de marcaj:
orice naş îşi are Baciul de Horia Alexandrescu

nici n-am apucat bine să-i spun adio lui Burleanu, că în horoscopul şefului FRF aspectul celest i-a trimis semnalul că viitorul sună rău. Necazul şi mai mare e însă că astrologul care i-a citit în stele a fost nimeni altul decât premierul Mihai Tudose! Iar în conjuncţia planetelor din astrogramă, Tudose a descifrat că ,pentru a-şi desemna consilierul care să se ocupe de pregătirea României în vederea găzduirii meciurilor din cadrul Euro 2020, cel mai indicat n-ar fi nici pe departe Răzvan Burleanu, ci taman duşmanul de moarte al acestuia, care a fost şi a rămas Gică Popescu! Zis şi făcut aşadar, drept care Baciul lucrează de săptămâna trecută la Palatul Victoria, unde a acceptat noua demnitate din chiar biroul primuluiministru, însoţit fiind la primirea mandatului de celebrul său cumnat, Gică Hagi. Şi ia încercaţi să vă puneţi în pielea politrucului de la federaţie, la aflarea acestei veşti, cu doar patru luni înaintea alegerilor de la FRF! De fapt, acest scrutin trebuia organizat în martie, când i se încheie efectiv mandatul de preşedinte al federaţiei, iar prelungirea pe care şi-a oferit-o până în 17 mai a fost pusă de Marcel Puşcaş pe seama dorinţei lui Burleanu de a mai umfla încă trei salarii, ceea ce, la 4 400 euro pe lună (plus diurnele aferente), să recunoaştem că nici nu erau de colea. Mai ales când la orizont ţi se profilează venituri nesigure...

Marea problemă care se ridică acum priveşte, însă, relaţia obligatorie dintre proaspătul consilier al primului-ministru şi vremelnicul şef al FRF, pentru că, se subînţelege, raporturile federalului nu pot fi decât de subordonare la guvernul care coordonează , controlează şi plăteşte investiţiile asumate de România pentru Euro 2020. Or, umilinţă mai mare pentru Burleanu nici nu putea exista, decât să se trezească exact în subordinea celui căruia i-a răpit acum patru ani potenţiala şefie a federaţiei. Şi iată cum vechea vorbă că orice naş îşi are naşul se poate transforma în orice naş îşi are Baciul! Mai ales că în presă au apărut prompt o mulţime de reacţii, păreri, supoziţii şi scenarii, potrivit cărora revenirea lui Gică Popescu n-ar fi decât primul său pas spre reintrarea în scena fotbalului românesc. Gigi Becali, bunăoară, ne asigură că Baciul va fi „ mai mult de atât“, Mircea Sandu e convins că „viitorul preşedinte al FRF va fi un fost mare fotbalist“, iar Maria Andrieş punctează în gsp, cu savurosul ei umor: „De ce a fost adus Gică Popescu consilier la Guvern? Pentru cazul excepţional în care premierul ar vrea să demită şi el pe cineva!“ Cel mai tare e, însă, scenariul descris de sport.ro: „Conform unor surse PRO TV, în spatele acestei decizii stă un plan mai complex. Acceptarea rolului de consilier al Guvernului e primul pas pentru revenirea în scenă a fostului căpitan al echipei naţionale. Obiectivul principal – câştigarea alegerilor de la federaţie, din primăvara acestui an“.

În tot acest timp, Burleanu tace mâlc, dar dinspre federaţie soseşte, totuşi, o zeflemea, transmisă de Răzvan Mitroi pe... pagina sa personală de facebook: „Bună dimineaţa! S-a trezit şi premierul că România are de organizat un EURO la fotbal în 2020. Drept pentru care şi-a luat un consilier care «să ştie unde e UEFA» – Gică Popescu. Doar că la partea organizatorică şi de infrastructură sportivă stăm bine. Altele sunt restanţele pentru EURO 2020. Aşa că îi propun domnului Tudose să-şi ia şi un consilier care să ştie unde e Sibiul (ca să nu greşească cu autostrada plănuită să plece din Piteşti) şi unul care să ştie unde e Otopeniul (ca să ducă metroul până la aeroport). Astea sunt angajamentele mari ale Guvernului faţă de UEFA. Altfel, mişto să apari acum în plin scandal la guvern cu Generaţia de aur la braţ...“

Din punctul meu de vedere, salut cu bucurie întoarcerea lui Gică Popescu în lumea fotbalului autohton, care era firească şi necesară, nu mă îndoiesc că experienţa lui ne este cum nu se poate mai utilă şi sunt convins că marea întoarcere a Baciului va bucura toţi iubitorii fotbalului românesc.

În încheierea cronicii de astăzi, să-i urăm succes Simonei Halep la Australian Open, primul Grand Slam al noului sezon , asupra căruia ne vom opri săptămâna viitoare. Hai Simona!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara