Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Notă după un spectacol de Gabriel Dimisianu

Am fost invitat nu demult să văd la Teatrul Nottara un spectacol nou cu Bădăranii. Cu atât mai mult am fost ispitit să dau curs invitaţiei cu cât revăzusem de curând, proiectat la Televiziune, filmul făcut după Bădăranii lui Sică Alexandrescu. Acela în care apăreau ca protagonişti, aşa cum se ştie, extraordinarii Giugaru, Birlic, Niki Atanasiu, Radu Beligan, minunatele Carmen Stănescu, Nineta Gusti, Sanda Toma. Va suporta spectacolul pe care aveam să-l văd comparaţia cu marea montare clasicizată? Nu va ieşi strivit, spectacolul de azi, de acela de odinioară?

Am mers la teatru în minte cu aceste gânduri. Nu ştiam nici cine este noul regizor şi nici cine sunt noii interpreţi. Am aflat, ajuns acolo, că regizorul este Adrian Pintea, el fiind şi profesor, iar actori foştii săi studenţi de la Institutul de Artă Teatrală. Spectacolul cu piesa lui Goldoni le fusese probă la examenul de absolvire.

M-am simţit destul de nelalocul meu, la început, într-o sală în care cei mai mulţi spectatori erau tineri, tineri de tot, vreau să spun, liceeni sau cel mult studenţi. Mie aşa mi se păreau. Consultând modesta foaie-program, care mi-a fost înmânată, mi-am dat seama că nu era chiar întâmplătoare acea preponderenţă în sală a tinerilor. Ei formau pentru autorii spectacolului publicul-ţintă. Căci iată ce scrie regizorul: "Noi am făcut acest spectacol deoarece credem că publicul tânăr de azi are nevoie şi de bucurie, de încântare şi farmec". Şi încă mai limpede: spectacolul are un singur scop - ,să amuze inteligenţa necruţătoare a tinerei generaţii".

După reacţiile sălii cred că spectacolul şi-a atins scopul, ba chiar l-a întrecut. A amuzat, a încântat, a bucurat nu doar tânăra generaţie, dar şi pe unul ca mine, plasat pe versantul celălalt al vârstelor. Un spectacol jucat, de la un capăt la altul, cu mare vervă şi cu mare plăcere, se vedea, de toţi interpreţii. Toţi inspiraţi şi toţi simpatici, chiar şi cei trei "bădărani", pe cât de făloşi şi de intratabili, pe atâta de naivi, traşi lesne pe sfoară de şiretele lor neveste, sprinţare şi gureşe.

Prezentele rânduri nu sunt o cronică, ci doar consemnează o impresie de spectator. îmi iau de aceea îngăduinţa numai să înşir aici numele acelor tineri actori talentaţi şi ale personajelor goldoniene pe care le-au întruchipat, cu mult har, în spectacolul de la Nottara: Andrei Vizitiu în Canciano, Karina Nagy în Felicita, Gabriel Gheorghe în Contele Riccardo, Bogdan Florea în Lunardo, Monica Dobrişan în Margarita, Ileana Gherghina Armăşescu în Lucietta, Axel Mustaţă în Simon, Aniela Petreanu în Maria, Bogdan Sărătean în Maurizio, Marius Miron în Filippeto. Sunt încredinţat că despre ei vom mai auzi.

Şi ar mai fi ceva de notat. Aceşti tineri actori nu aparţin, cum crezusem întâi, Teatrului Nottara, care numai le găzduieşte spectacolul. Sunt răspândiţi care încotro, unii pe la teatre din ţară, iar alţii prin alte locuri, fără angajamente stabile. Este aproape miraculos cum, în aceste condiţii, ei formează o echipă, astfel cum ne-au apărut din spectacolul cu Bădăranii, atât de sudat în toate componentele lui, atât de armonizat în toate elementele evoluţiei scenice.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

                       

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara