Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

In Memoriam:
MIRCEA IONESCUQUINTUS (1917-2017) de ---

Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu profundă tristețe încetarea din viață, la vârsta de 100 de ani, a poetului și epigramistului Mircea Ionescu- Quintus, politician cunoscut, fost președinte și, apoi, președinte de onoare al PNL. S-a născut pe 18 martie 1917, într-o familie de vechi liberali, în Crimeea, unde familia se afla în refugiu, în timpul Primului Război Mondial. În perioada interbelică, a urmat Facultatea de Drept a Universității din București, iar după absolvirea din 1938, a lucrat ca avocat.
Mircea Ionescu-Quintus s-a înscris în PNL la vârsta de 19 ani. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deținut politic în perioada comunistă, iar după Revoluție, ministru al Justiției, deputat și de două ori senator. El spunea că i-a avut ca mentori pe Nicolae Iorga și pe Gheorghe Tătărescu. A primit numeroase distincții, ordine și medalii printre care Coroana României cu spade și panglici, Virtutea militară, Steaua României și gradul de general-maior în retragere. A primit ordine de stat ale Portugaliei și Danemarcei.
Ca autor de literatură, a debutat în „Curierul“ Liceului Sf. Petru și Pavel, în 1934, și, editorial, cu volumul Haz de necaz, în 1943, cu o prefață de Radu D. Rosetti. Dintre volumele sale: Epigrame, Epigrame și epitafuri, Lacrima scoicilor, Cazul Dorin Condrea. Mărturie mincinoasă, Citație pentru un necunoscut (roman). A publicat două volume de memorialistică: Liberal din tată-n fiu și Moara dracilor.
Prin dispariția lui Mircea Ionescu-Quintus, literatura română se desparte de un veteran al ei, un autor cu spirit mereu viu și o personalitate de neuitat.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara