Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Metrul cub de cultură de Gheorghe CeauŞescu


Deunăzi, şezând pe gânduri, reflectam la situaţia grea a patriei noastre scumpe. Care va să zică benzina se scumpeşte ca efect al creşterii preţului barilului de petrol, kilovatul aproape şi-a dublat preţul, iar metrul cub de gaze naturale a depăşit toate previziunile. Şi, în timp ce rostogoleam în minte asemenea crude realităţi, mi-a venit brusc un gând care m-a făcut să îngheţ. Mi-am imaginat că la o oră de maximă audienţă apare pe toate posturile de televiziune cu statura sa impozantă Alex. Ştefănescu şi ţine un discurs cam în următorii termeni:

,Iubiţi concetăţeni, trebuie să vă dau o veste proastă. în urma discuţiilor cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar Internaţional, cu Uniunea Europeană şi cu alte instituţii internaţionale, am fost obligaţi să triplăm preţul metrului cub de cultură! Este un sacrificiu necesar pe care trebuie să-l facem cu toţii"... etc., etc.

Primul efect al unei asemenea ştiri ar fi o paralizie generală; toată lumea ar rămâne siderată, cu gura căscată, mută, ca într-un film în care se opreşte brusc atât mişcarea, cât şi sunetul. Apoi, treptat, lumea şi-ar reveni şi atunci să te ţii explozii de indignare: grevele s-ar succede în lanţ, mitingurile de protest ar depăşi în amploare manifestaţiile de la începul anilor nouăzeci; ce mai calea, valea, România ar ajunge într-o stare de haos pe care nici Traian Băsescu, cu toată capacitatea de decizie de care dă dovadă, n-ar mai şti să o rezolve.

În timp ce eram cuprins de asemenea imagini apocaliptice, m-am iluminat brusc: stai, mi-am zis eu, că n-o fi dracul chiar atât de negru; un asemenea anunţ poate avea chiar efecte salutare pentru patrie! Cum asta?

Se ştie că pesediştii, or fi având ei multe defecte, dar sunt turbaţi după cultură. Când dau de cultură, nici nu mai gândesc şi trec direct la muncă (de aici mobilizatorul strigăt de luptă pentru integrarea europeană ,Noi muncim, nu gândim"!). Sunt în stare să facă totul pentru cultură, ca-n vremea epocii de aur. Ziariştii care taxează drept chiuluri absenţele parlamentarilor pesedişti de la şedinţe sunt de rea credinţă, căci se ştie bine că bieţii parlamentari sunt adânciţi în meditaţii profunde asupra cărţilor fundamentale ale omenirii! Au fost cazuri când baroni PSD au uitat de convocarea la Parchet, deoarece erau prea cufundaţi în lectura lui Nicolae Filimon sau Balzac. Am aflat de curând că acu vreo trei ani, în Vrancea, pentru a deveni membru PSD trebuia să-i dovedeşti liderului local că ai adâncit Critica raţiunii pure; la Gorj trebuia demonstrate solide cunoştinţe de istorie! La un moment dat, când cetăţeni români şi străini s-au dus la secretariatul general al guvernului cu bilete de diferite culori, dar cu o predilecţie pentru verde, au găsit în cabinet, pe fotoliul ministerial, o persiană carismatică în extaz care scanda odele lui Horaţiu! Chiar şi mineriada din iunie 1990 a fost prezentată scandalos - ruşine! - de mass media duşmănoasă. în realitate, minerii au venit în Bucureşti când au crezut că ,scârboasa burghezo-moşierime" renăscută a năvălit în Piaţa Universităţii să-i bată pe studenţii dornici de cultură. Minerii au sosit să-i apere pe aceştia. Preşedintele Iliescu le-a vorbit spunându-le să se ducă la Universitate în sprijinul culturii. Cum au auzit minerii şi ghizii lor (cum nu cunoşteau Capitala minerii au angajat ghizi, cred că de la ONT), deci cum au auzit minerii de cultură, de biblioteci au şi pornit în goană spre obiectiv; se ştie bine că un om cu sete de lectură nu poate fi oprit de nimic şi de nimeni; minerii, în goana lor, au întâlnit cetăţeni care fără să vrea îi încurcau în drumul către cultură; şi atunci să te ţii: indignaţi, minerii îi pocneau cu bâtele din dotare, să rămână pildă, spre a nu mai fi vreodată întârziaţi de la aspiraţiile lor sublime. Ajunşi în Universitate, au început să lectureze cu viteză incredibilă volume întregi; şi cum terminau un volum, îl şi aruncau spre alţii, ca la o şarjă pe linia de trei sferturi la rugbi, să se bucure şi ei; splendid exemplu de altruism; sigur, în această vastă operaţie de schimburi culturale s-a mai întâmplat ca unele cărţi să cadă pe jos, să fie călcate în picioare; dar asta nu contează, scopul a fost nobil.

Se zice că o circulară internă i-a îndemnat pe membrii de partid să copieze texte de alţi autori, fie ei români, fie ei străini, şi să-şi publice excerptele pentru popularizarea şi punerea în circulaţie a ideilor, inaungurând astfel o metodă nouă, sănătoasă, de cercetare ştiinţifică şi de răspândire în rândurile maselor largi populare a celor mai noi cuceriri ale ştiinţei şi culturii.

Ei bine, având o asemenea sete de cultură, dacă se scumpeşte metrul cub, pesediştii vor fi obligaţi să scoată mai mulţi bani - apoi ei nu se mulţumesc doar cu un metru cub -, vor sărăci, partidul va rămâne fără resurse şi aşa, aproape pe nesimţite, va scăpa ţara de cei care ,muncesc, dar nu gândesc". Iată ce consecinţe benefice ar putea avea hotărârea lui Alex. Ştefănescu de a scumpi metrul cub de cultură.

Dar, dacă nu va fi aşa? Dacă vom rămâne, Doamne fereşte, şi cu scumpirea, şi cu pesediştii? Oribilă perspectivă! Să sperăm că lui Alex. Ştefănescu n-o să-i vină ideea scumpirii metrului cub de cultură.

Oricum, parafrazând un clasic, vom spune că, în mod cert, cultura este opiu pentru PSD!P.S. De curând, la Realitatea TV, la emisiunea lui Stelian Tănase au fost invitaţi doamna Mona Muscă, ministrul Culturii şi Mircea Geoană, preşedintele PSD. Subiectele discutate au fost evident inundaţiile, perspectiva alegerilor anticipate, decizia Curţii Constituţionale. în asemenea discuţii, nimeni nu se aşteaptă, şi nici n-ar fi normal, la schimburi de amabilităţi sau la controverse academice. Disputa politică presupune schimburi dure de replici în limitele bunei cuviinţe şi ale eleganţei. Domnul Mircea Geoană ar trebui să mai studieze analele parlamentare româneşti, disputele oratorice dintre P.P. Carp şi Take Ionescu, Ionel Brătianu şi Marghiloman, de pildă. Chestiune de cultură şi nu-i nevoie de un întreg metru cub. în orice caz, Mircea Geoană trebuie să ştie că mitocănia nu înseamnă personalitate, iar agresivitatea primitivă, inteligenţă politică.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

                       

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara