Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
La dispariţia lui Levon Ananyan de Madeliene Karacasian

Am primit cu profundă tristeţe vestea că, în ziua de 2 septembrie, la Erevan a încetat să bată inima lui Levon Ananyan, cunoscut poet şi critic literar, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Armenia, personalitate marcantă a vieţii culturale armene.
Levon Ananyan s-a născut pe 13 octombrie 1946 în comuna Koghb din regiunea Tavuş a Armeniei. Licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii de Stat din Erevan, el a lucrat ani îndelungaţi la diferite publicaţii, mai ales, la revista de cultură „Garun” (Primăvara).
În 1992, a înfiinţat Editura „Apolo”, care a oferit cititorilor o serie de traduceri în armeană din literatura universală, el însuşi traducând opere din literatura rusă şi americană.
Totodată, a predat cursuri la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Stat din Erevan.
Îmi amintesc cum, în primăvara anului 2009, regretatul Levon Ananyan s-a aflat la Bucureşti, unde a participat, în ziua de 19 mai, în Sala Oglinzilor de la sediul USR, la lansarea Antologiei de proză contemporană armeană Pe aici a trecut Dumnezeu, lucrare pe care am tradus-o din limba armeană. Era volumul pentru care L. Ananyan făcuse selecţia textelor şi semnase o interesantă prefaţă. Evenimentul a fost onorat de participarea domnilor Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian şi Gabriel Chifu, vicepreşedinţi, şi E. S. d-l Yeghishe Sargsyan, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar din vremea aceea al Republicii Armenia la Bucureşti.
Păstrez o neştearsă amintire a întâlnirilor pe care le-am avut cu defunctul la Erevan şi la Dzaghcaţor cu prilejul unor reuniuni ale scriitorilor din diaspora armeană în anii 2005, 2007, 2010, 2011 şi 2012. Îmi amintesc, de asemenea, cu câtă emoţie şi recunoştinţă am primit în 2012 din mâna lui Levon Ananyan carnetul de membră a Uniunii Scriitorilor din Armenia. În acele zile, Levon Ananyan a fost amfitrionul lansării la Erevan a versiunii armene a romanului Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian, în traducerea lui Sergiu Selian, prilej cu care le-a înmânat celor doi carnetele de membri ai Uniunii Scriitorilor din Armenia.
El rămâne pentru mine şi pentru numeroşi confraţi un poet şi un critic literar de talent, un om inteligent, plin de viaţă şi de umor, capabil, activ, prietenos şi ospitalier cu toţi cei pe care îi preţuia în ţară şi în diaspora.
Levon Ananyan ne va lipsi.


Parteneri Romania literara
                 

                                   

                       

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara