Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
"Golden Blitz"! "Golden Blitz"! Nu cam sună a sughitz? de Dumitru Hurubă

Când prietenul Haralampy stoarce câte o bărdacă de trăscău, devine sentimental-nostalgic şi poet şi, stând noi în faţa televizorului, îmi povesteşte crâmpeie din viaţa lui. De exemplu acum, când ceilalţi membri ai familiilor noastre sunt la cules de urzici, ştevie, măcriş, lobodă şi alte păpădii, acţiune organizată cu scop umanitar ca urmare a majorărilor anunţate la televiziune cu ocazia zilei de 1 aprilie şi a lunii Sfintelor Paşti... Dar şi fiindcă pe rafturile cămărilor noastre şuieră vântul ca prin ,craniul acela de lup" din poezia baconskyană...

Aşadar, pe fondul râsetelor Andreei Marin din cuprinsul emisiunii ,Surprize! Surprize!", de pe TVR1, semănând cu sunetele produse de un robot scurt-circuitat în moalele capului, prietenul povesteşte:

- Mă, cuscre, eu ,nu voi ca să mă laud..."(ce v-am spus eu!), da' în vremea prunciei, i se spunea mamei despre mine: - Ay, ce ficioraş făinuţ şi cuminţel ţi-a dat Dumnezeu!... Fratele mieu, în momentele alea îmi simţeam sternul gata-gata să plesnească din cauza orgoliului specific vârstei, fapt care ar fi constituit o dramă în familie şi o eternă compătimire a societăţii faţă de mama (rude, prietene, vecine, cunoscuţi, minus categoria mijlocie a indiferenţilor şi categoria grea a invidioşilor...). Regretele şi drama că nu s-a petrecut ,nenorocirea", au venit ceva mai târziu şi continuă şi azi, după ce interesaţii s-au convins că Divinitatea nu avea nici un amestec în frumuseţea şi, cu atât mai puţin, în mintoşenia mea. Dimpotrivă, mulţi (inclusiv eu) cred că ursitoarele lipsiseră de la eveniment vizionând ,Din dragoste" (Antena 1), iar opoziţia, profitând de situaţie, a pus de-un cvorum votând cu ambele mâini şi cu mare satisfacţie o lege a firii mele care a compromis pentru veşnicie arborele genealogic autohton al familiei. Cum-cum? Adică, tu crezi că vorobesc în metafore, sau în xerocopii-sinteză după privelişti din emisiunea ,Parlamentul României" de pe TVR1, dublate de câte-o ştire din Jurnalele tv? Sau că îţi spun fabule despre unii demnitari care, invitaţi la televiziune, se cred în ograda din dosul şurii vorbind singuri în timp ce se joacă în ţărână cu...?

-Haralampy!, îi strig. Bulina!, că rămâi fără licenţă!

-Bine, mă, bine! Mă dăscăleşti de parcă-aş fi vreo moţată de la cutare talk-show televizat, care cotcodăceşte minute în şir încercând să ghicească ea însăşi ce spune râcâind în...

Publicitate!

Adică, nu e momentul, deoarece cu brutală ticăloşie - contaminată de la sistem? - pe nişte căi hertziano-pirate, au pătruns fraudulos dinspre spaţiul timişorean cam în toate rubricile de sport ale jurnalelor tv un strigăt disperat:

-,A goal! A goal! My Kingdam for a goal!"

-Mă, îmi zice Haralampy alarmat, vezi că ţi s-a stricat televizorul... Asta nu e vocea lui Richard al III-lea în lupta de la Boswurth?

Doamne-fereşte!, mă şochez. Bietul Haralampy, ce harababură e în inteligenţa lui! Dar îi răspund categoric şi liniştitor:

-O nu, dragul meu, e glasul regelui Hagi după meciurile Poli-Rapid şi Poli-CFR Cluj...

-Aha! Noa, schiuzmy! Am avut empresia că se transmite în reluare la televiziune lupta de la Bosworth...

...Dar e o seară minunată de primăvară şi-i pe terminate meciul Steaua-Rapid transmis de Realitatea Tv, ca să nu-l vadă chiar toţi românii... Încep urletele, îmbrâncelile, înjurăturile, începe fiesta - în Piaţa Universităţii, viaţa e roş-abastră, televiziunile transmit reportaje de la faţa locului şi de la ,Golden Blitz" undeeee...

-Ia uite, mă, nepoate, zice Haralampy, tipu' ăla de lângă Becali, nu e...? Pfui, Doamne! Ia, zii: nu aduce teribil a dom' Preşedinte Băsescu? Extraordinar, ce asemănare în cuget şi în simţiri! Da' ce bine le şade, ce atmosferă, ce... Hei! Schwartzenegerule, lasă MegaVijănu' în pace, că poate ne dă teveul şi ,Geamparalele de la Cireşica" în ediţie revăzută şi adăugită...

Suntem optimişti, e euforie generală, aşa că încă nu e totul pierdut. Râdem şi, ca nişte ardeleni încălziţi de trăscău, urmărind imaginile tv ,bem servus" cu Gigi Becali, ne prindem ,fraţi de cruce" cu dom' preşedinte Băsescu şi ni se frânge (Haralampy a zis!)... pardon, de toată lumea. Pensiile mici? Cozile de la farmacii? Mizeria în care trăieşte o familie (doar una din multele) cu copii minori, după cum vedem într-un reportaj tv la Antena 1? Mărunţişuri. Sau inundaţiile? Da' nu ne-a asigurat domnul Băsescu, după ce a survolat zona Tulcea-Galaţi-Brăila că ,Delta e curată - nu mai există nici gripă aviară"? Ba da, ne-a asigurat, fin'că, orişicâtuşi, din cer virusul H5N1 se vede cu mult mai clar, aşa că ne vom petrece vacanţa pescuind prin stuf - Ferească-ne Dumnezeu de Poarta Albă şi alte jilăvenii!

ALTE ZICERI TELEVIZATE (comentate discret de prietenul Haralampy).

1. Crin Antonescu (PNL): ,Preşedintele a vorbit despre Premier ca despre un şef tură de pe vapor..."

Harlampy: D-apăi, cum?

2. Ministrul Eugen Nicolăescu (în 07.04): ,Cozile pensionarilor vor lua sfârşit la vară."

Posibilii pensionari-supravieţuitori: ,Uraaaaaaaa!" Vorba poetului:

Unde e Nicolăescu ca, punând mâna pe el,

Pensionarii să-l împartă în smintit şi în mişel?

Schwartzeneger: -Mami, tati iar a copiat...

3. Ştefan Bănică jr., la emisiunea ,Dansez pentru tine": ,Mariana Bitang şi Octavian Belu au dat atâtea gimnastice gimnasticii româneşti..."

Haralampy: E adevărat, fiindcă gimnaste dăduseră destule...

4. Gabriela Vrânceanu Firea (Observator, Antena 1): ,Inundaţiile au produs inundaţii..."

Haralampy: Păstraţi-vă, doamnă, în problemă: vor fi inundaţii şi mai mari, dar ele, contrar tuturor aşteptărilor, vor produce o mare secetă.

5. Traian Băsescu (la Marius Tucă, în seara zilei de 06.04): ,Regret că l-am numit pe Tăriceanu Prim-ministru."

Şi noi.

6. Călin Popescu Tăriceanu (replică): ,Nu mă aşteptam ca Preşedintele să spună altceva..."

Aşa e, nu vă pierdeţi optimismul, că nu mai e mult până la... Alegeri anticipate? Ruperea Alianţei? Intrarea în UE? Fiesta de după meciul Stelei cu Middlesbrough la ,Golden Blitz"? Puterea lui Dumnezeu e mare...

7. Sorin Oprescu (la emisiunea ,Zece fix" - 03.04): Nicolăescu are credinţa că este ministru interplanetar..."

Şi ce? Nicolae Ceauşescu nu se credea cel mai mare luptător pentru dezarmare şi pace? Şiiiii...

MINIDICŢIONAR

1) Chestie, s.f. 1.Termen cu multiple semnificaţii, folosit de unii moderatori sau/şi prezentatori tv atunci când IQ-ul acestora e gata-gata să-şi arate colţii bramburelii din perioada şcolară. 2. Pseudonimul pseudoculturii. 3.Întunericime mentală. 4.(Adesea) Prostie.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

                       

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara