Numărul curent: 12

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Meridiane:
Eva STRÖM de Gabriela Melinescu


Cuţit Şi fluviu, noua carte a Evei Ström (poetă, romancieră, critic de prestigiu, dramaturg şi excelentă traducătoare a sonetelor lui Shakespeare) este o culegere de meditaţii asupra visului acelui paradis unde nu poate fi evitat cuţitul, mereu pregătit să taie cu multă cruzime chiar şi acea plăcere senzuală pe care însăşi natura a dat-o femeilor în părţi egale cu aceea a partenerului lor de viaţă.

Volumul a fost prezentat de autoare drept proză lirică având ca surse de inspiraţie cărţi şi documente despre medicina tropicală. Eva Ström este ea în­săşi medic de boli infecţioase, şi a participat la dis­cu­ţiile stârnite în presa suedeză în jurul mutilării or­ganelor sexuale ale femeii, acea "mutilare faraonică" practicată până în zilele noastre în multe ţări ale lumii în numele esteticii dar servind în realitate puterii masculine de a controla sexualitatea femeilor, limitân­d-o la durere, viaţă scurtă şi o maternitate plină de cruzime. Prezentăm în traducere câteva fragmente din cartea recentă a Evei Ström.


Cuţitul

Cuţitul e lung cam de douăzeci de centimetri şi lama lui e aproape la jumătate; o lamă ascuţită şi foarte tăioasă. Mânerul cuţitului e simplu, dintr-un soi de lemn foarte tare, nedefinit, �nchis la culoare, aproape negru. Un cuţit obişnuit.

Ar fi putut să fie �nlocuit cu o lamă de ras sau cu orice fel de obiect care să fie destul de tăios, destul de ascuţit. De exemplu, un ciob de sticlă, gâtul unei sticle sau o piatră ascuţită.


Caisă sau cioc de porumbel

Eu cred �n plăcerea corpului, �n senzualitatea şi singurătatea lui. Corpul se naşte perfect, �nfăşurat �n grăsimea foetusului ghemuit, albăstrui până când prima respiraţie aduce oxigen �n corpul copilului, �n timp ce pulsaţia cordonului ombilical se micşorează şi până la urmă cordonul se strânge atrofiindu-se şi este retezat.

Cu o privire asupra sexului infirmiera constată dacă e o fată sau un băiat, caisă sau cioc de porumbel.

Corpul se naşte perfect, fiecare poate constata, precum cei care au văzut disecţia unei fete de optsprezece ani care s-a sinucis şi de aceea i s-a făcut autopsie la Institutul Medico-Legal din Solna.

Culoarea părului era �ncă neagră, părul �ncă ondulat, liniile ochiului erau �ncă pictate cu grijă lângă genele pleoapelor, dar cea mai ciudată senzaţie �n timpul autopsiei era aceea că frumuseţea nu rămânea la suprafaţa încă nedeteriorată, ci cobora �n adâncuri corespunzător vechiului proverb: "Beauty is only a skin deep". Într-adevăr frumuseţea mergea �n adânc, aşezându-se �n fiecare strălucire de sidef a fasciei, �n fiecare muşchi contractil roşu �nchis, �n rotunjimea perfectă a rinichilor, �n muşchiul inimii cu puterea lui sănătoasă şi nu mai puţin �n inima uterului, care, tăiat nu dezvăluia altceva decât o mucoasă distrusă �n faza secreţiei.

Totul a fost cântărit şi măsurat luându-se şi probe pentru barbiturice, alcool şi alte substanţe toxice.

A tăia �n această perfecţiune fără cicatrice, chiar dacă era o moartă, semăna cu o crimă, o crimă necesară pentru ca să se constate ce s-a �ntâmplat, trecându-se peste aceste boante şi obtuze aparenţe care vorbesc despre felul cum arată violenţa; �n acest timp, medicul legist umple �n jurnalul său pagini �ncepând cu nişte cuvinte formale şi �ngrozitoare: "Cadavrul unei femei tinere", notând apoi toate schimbările petrecute cu ea �n mod ireversibil.


Nilul

Nilul e fluviul care �nainte se revărsa odată pe an peste maluri, umflându-se larg, aducând ploaia musonului peste ţara �naltă a Etiopiei, umplând Nilul Albastru cu vârtejuri de mase de apă care lângă Kartum se amestecau cu ale Nilului Alb, fluviul care se putea �nălţa şapte, da, opt metri de-a lungul propriilor dune de nisip. În mod obişnuit, atotputernic şi sfânt, cu ajutorul zeului Hapi, zeul fluviului, ţâşnea �n şuvoaie �ntr-o minunată revărsare de bucurie care poate �nsemna roditoare nămoluri, o strălucită fertilitate, o recoltă bună şi o bogăţie apropiată, abundenţă de peşti şi plante de apă, lotus şi ibis, dar, de asemenea dacă nivelul fluviului fusese prea �nalt sau prea jos, poate �nsemna: foamete, lipsa vegetaţiei, distrugere şi haos.

Nilul, mereu Nilul, cel mai lung fluviu al lumii, 667 mile de la izvor la Kagera, care cu numele de Bahral-Jabal, de la sud curgând �n Sudan, trecând marile mlaştini şi la sfârşit aceste imense terenuri mlăştinoase �ntâlneşte "fluviul gazelă", Bahral-Ghazal, pentru a-şi schimba numele �n Nilul Alb, Bahral-Abyad. Din cauza nămolului şi argilei apa fluviului se colorează �n cenuşiu-maro; această schimbare a culorii se poate vedea la Kartum unde fluviul de munte, Nilul proaspăt albastru, radiază strălucind cu albul de nămol.

S-a spus de aici �nainte că se ştia unde se află paradisul. Grădina paradisului era udată de un fluviu care se �mpărţea �n alte patru fluvii. Asta stă scris �n Biblie. Primul fluviu se numeşte Pison şi curge prin ţara Havila unde exista aur şi aurul ţării era bun şi unde există şi piatra de onix. Al doilea fluviu se numeşte Gihon şi curge peste ţara Kus. Preotul din Nazir, din sudul Sudanului, care are şase crestături paralele pe frunte, susţine că Pison era Nilul Alb şi că Gihon a fost cel Albastru. (Despre al treilea fluviu, Hiddekel, care �şi are cursul pe partea de răsărit a Siriei, nu vorbeşte, nici despre cel de-al patrulea fluviu, Frat).

De pe veranda sa el vede paradisul, apa Nilului, dimineaţa albastrul schimbându-se �n ridicare �ntr-un alb extatic, apoi devenind gri-verde estompat, pentru ca apoi după-amiaza să curgă �n sclipiri de foc auriu, apoi să se �ntunece către liliachiu, �ntr-o apăsătoare culoare de lavandă şi �n sfârşit să se �nnegrească �n noaptea deşertului.

Mama zeului trăieşte �ncă �n adâncul fluviului �mpreună cu pelicani, cocori şi mii şi mii de păsări paradisiace, multe urâte şi necunoscute, asemănătoare vrăbiilor.

Aici există şi arborele cunoaşterii dotat nu numai cu mere dar şi cu smochine, struguri, lămâi, portocale, da, chiar şi curmale. Dar şi şerpi veninoşi care există ca �n orice paradis divin şi preotul Nazir �i pune �n fiecare seară �n rugăciunea lui care �n acelaşi timp este o rugăciune către ei, să nu-i muşte pe oameni sau pe animale şi să-i omoare cu otrava lor; cu toţii sunt �nveliţi �n rugăciunile lui atotcuprinzătoare ca �ntr-o pânză neagră răcoroasă şi de nepătruns.


Saga despre salcâm

Există mult mai multe decât cinci sute de specii de salcâm, acest frumos arbore african cu frunze duble pereche, cu flori albe sau alb gălbui care stau �n axă cu fructul ca o putină cu cercuri de lemn.

Aici există specii precum salcâmul părului cenuşiu, salcâmul cu spini, spini fluierători, salcâmul cu spini roşii, salcâmul de gumă, salcâmul cu scoarţă albă, salcâmul umbrelă, salcâmul cu coajă galbenă, salcâmul febră - există specii care au nume englezeşti ca: white thorn acacia, hooked thorn tree, black hooked thorn, egyptian thorn - specii cunoscute pentru spinii lor ascuţiţi care sunt folosiţi �n aşa-numita "incizie faraonică".

Peste tot există arbori şi utilizările lor sunt bune. Dar se spune �n mod greşit că planta mediteraneană mimosa ar aparţine aceleiaşi familii. Mica muscă de nisip cu numeroasele ei specii şi face cuibul ntr-un salcâm răspândind o boală viscerală foarte temută, numită kala-azar.

Când s-a descoperit petrolul n Sudan şi s-a scos la suprafaţă de către compania Chevron, atunci au crescut şi tensiunile n această regiune. Popoare nomade, crescători de vite, ca nuii şi dinka, au fost alungate n timpul răzmeriţelor, vitele le-au fost furate şi vândute, pământurile n-au mai fost păscute şi semănate, având ca urmare faptul că salcâmii au nceput să crească n acea regiune, devenind tot mai numeroşi.

Chiar şi compania Chevron a fost nevoită să părăsească neliniştitul Sudan n 1992.

La fel cu salcâmii s-a ntâmplat şi cu muştele de nisip care şi făceau cuibul n salcâmi - ele au nceput să se nmulţească devenind tot mai numeroase.

Când populaţiile nuii şi dinka s-au ascuns n pădurile de salcâmi pentru a se apăra de violenţele miliţiei, ele au fost atacate de mica muscă de nisip care nu zboară departe, rămânând mereu n apropierea locului n care trăieşte.

În partea de vest a Nilului cu o populaţie de 350 000 de locuitori la nceputul aului 1990, o treime a murit de kala-azar. Ficatul şi splina au fost distruse, globulele albe s-au diminuat şi boli ca diareea şi pneumonia au devenit mortale la oamenii cu o sănătate precară.

Din salcâmul speciei Akacia Senegal se extrage guma arabică (gummi arabicum). Acesta e unul din ingredientele folosite n Coca-Cola, un procent de 80 de gumă arabică se pune n băutură, având originea n salcâmul crescut n Sudan. De aceea salcâmul e pus n toate afişele din Africa de Est - pentru că el este arborele pentru Coca-Cola.

Guma arabică s-a folosit mereu şi pentru rimel şi gel pentru păr, pentru cremă de piele şi ca ntăritor cu denumirea de E 414, pentru fabricarea dulciurilor şi a gumei de mestecat.

Unii numesc salcâmul "arborele girafelor" şi arborele reclamei pentru safari, pentru că nici un copac n-a fost folosit atât de mult pentru hrana girafelor şi ca atracţie pentru turişti. Chiar şi girafele, rinocerii şi musca de nisip şi caută adăpost n salcâm. Şi chiar şi oamenii caută umbră şi loc de apărare de semenii lor, oamenii, şi de soare.