Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Cafeaua lui Proust de ---

O ştire aşa-zicând economică, din Le monde, despre industria cafelei în Franţa, face referire la tabieturile lui Monsieur Proust, luând ca suport cartea cu acelaşi nume. Ceea ce ştia Proust, anume că, spre deosebire de vin, cafeaua nu devine mai bună cu timpul, făcea parte, odinioară, din bagajul cultural normal al locuitorilor Parisului, spune fondatorul Café Coutume. Intrarea pe piaţă a marilor producători industriali (din seria lui Segafredo şi Lavazza) a corupt gusturile şi a făcut ca ritualul cafelei să se piardă. Un alt somelier (se pare că şi cafeaua şi-i are pe-ai ei!) le declară război capsulelor pentru expresor, pline de aditivi, care nu vor egala niciodată aroma unei cafele proaspăt râşnite. În ciuda aşa-numitelor petits noirs, cafeaua adevărată încearcă să-şi recâştige locul. Şi reuşeşte, spre bucuria studenţ ilor şi a turiştilor. Începută cu Proust, discuţia despre mărirea şi decăderea cafelei, care se bucură, în Franţa, de patru secole şi jumă- tate de tradiţie, se termină cu Michelet, care vede în cafea substanţ a simplităţii şi a lucidităţii. Să revină, cele două, deodată cu cafeaua, la modă?

Parteneri Romania literara




                 

                                   

                       

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara