Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Apocalipsa după Coupland de Florin Irimia

În 1978, Karen, Richard, Hamilton, Pam, Wendy şi Linus sunt o gaşcă de tineri liceeni preocupată să experimenteze cât mai multe din plăcerile senzoriale ale vieţii, când, fără nici un avertisment prealabil, prietenul lor Jared, cunoscut mai degrabă pentru donjuanismul de care dă dovadă, se îmbolnăveşte de cancer şi moare. Seria nenorocirilor este însă de-abia la-nceput. La nici un an după moartea lui, Karen se culcă cu Richard, îi scrie o scrisoare, pe care îl roagă să n-o deschidă decât dacă i se-ntâmplă ceva, şi în care povesteşte ce viziuni înspăimântătoare a avut în ultima vreme, după care ia două pastile de Valium şi intră într-o comă profundă din care nu se va trezi decât peste şaptesprezece ani. În tot acest timp, Jared, devenit fantomă (şi narator), le priveşte discret vieţile de undeva din ceruri, iar Karen, rămasă însărcinată după noaptea petrecută cu Richard, dă naştere unei fetiţe pe care, într-o altă viziune, de data aceasta a lui Richard, îi va spune s-o numească Megan.
Cei şase adolescenţi devin tineri, apoi se transformă în adulţi, pleacă în lume, sorb din diverse cupe (ale succesului, faimei, debusolării şi singurătăţii) după care se întorc înapoi în Vancouver, pentru a-şi obloji rănile şi a reintra în Marea Cacialma numită Viaţă. Norocul nu pare să-i ocolească. Toţi îşi găsesc slujbe interesante (lucrează inclusiv la turnarea Dosarelor X) şi sunt eficienţi. Eficienţi şi productivi. Uneori, ca să poată fi eficienţi şi productivi, se mai şi droghează. Au impresia că şi-au câştigat acest drept. Apoi, într-o zi marcată de cele mai bizare coincidenţe, Karen se trezeşte din comă iar mintea ei e din nou clară şi limpede aşa cum o lăsase la şaptesprezece ani. Doar că, între timp, nu mai e adolescenta preocupată de cura de slăbire, ci un trup de treizeci şi patru de ani, împuţinat şi becisnic, ţintuit la pat, prins în sistemele de gândire ale unei decade apuse, un trup din care s-a născut o altă fiinţă umană, care curând, va avea şi ea un copil. Un adevărat miracol, se entuziasmează, pompos, presa de pe tot continentul, dar pentru Karen nu este decât următorul pas din ceea ce trebuie să se-ntâmple.
Treptat, fosta muribundă se reintegrează vechiului grup de prieteni, chiar dacă muşchii ei sunt prea atrofiaţi pentru a mai putea merge vreodată. Memoria viziunilor însă este la fel de puternică ca în 1978, când Karen asistase nici mai mult nici mai puţin la Sfârşitul Lumii. Şi dacă atunci nu înţelesese prea bine despre ce e vorba, acum lucrurile stau cu totul altfel. Sfârşitul Lumii, proroceşte ea la scurt timp după ce se trezeşte din comă, va veni fără ca nimeni să poată să facă ceva să-l împiedice. Vor fi incendii, vor fi cutremure, vulcani care vor erupe. Dar sfârşitul omenirii nu va fi prea sângeros. Nimeni nu se va chinui prea tare. Oamenilor li se va face brusc somn şi vor cădea seceraţi numai pentru a nu se mai trezi niciodată. Doar prietenii ei vor supravieţui cataclismului. Vor supravieţui timp de un an, după care Jared le va apărea tuturor şi le va oferi ceva în dar. Pe unii îi va purifica de droguri, lui Karen îi va reda puterea de a merge, fetiţei lui Megan, născută oarbă, îi va reda vederea, iar tuturor le va reda speranţa. Dacă sunt dispuşi să facă un mic sacrificiu, le spune el, lumea se va reîntoarce la ce-a fost. Iar ei vor fi singurii care-şi vor aminti că au trăit Apocalipsa. Ce sacrificii trebuie să facă fiecare pentru a schimba destinul unei întregi planete nu are rost să dezvăluim aici.
Finalul, destul de patetic şi foarte anarhist, reuşeşte totuşi să convingă. Dacă vă plac romanele apocaliptice şi intrigile năstruşnice, Tânără în comă va fi o lectură captivantă. Asta şi datorită unei tălmăciri excelente, aşa cum Iulia Gorzo ne-a obişnuit cu fiecare carte pe care o traduce.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

                       

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara